Ingalåmi

IngaSagaskrivernes oppmerksomhet var rettet mot menn, og bare glimtvis trer kvinner ut av den skyggen som sterke menn kastet. Inga fra Varteig er hentet ut av historiens mørke fordi hun var mor til Håkon, kongs-barnet som ble båret over fjellet mellom Lillehammer og Østerdalen i januar år 1206.

Vi vet ikke med sikkerhet om Inga var med på hele eller bare deler av ferden over fjellet. Sagaen sier at da uværet ble som verst, bestemte følget at de to beste skiløperene, Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, skulle gå i forveien og bringe barnet i sikkerhet. De fant ly for gutten i ei utløe, hvor de smeltet snø for å gi ham å drikke. Sagaen gir rom for å tro at Inga ved hjelp av veivisere fant frem til løa og var med på den videre ferden ned i Østerdalen og nordover til Nidaros. Senere fulgte hun sin sønn i tykt og tynt og gjorde jernbyrd for å bevise at Håkon var kongssønn.

Inga ble aldri dronning, men hun er en av sagaens mest særegne skikkelser, vakker, høyreist og modig. Hun fikk oppleve å se sin sønn som en av Norges største konger. Håkon Håkonsson skapte fred i landet, og under ham hadde Norge sin storhetstid i middelalderen.

Til minne om Inga fra Varteig blir «Ingalåmi», Norges største massemønstring av jenter i skisporet, arrangert fra Birkebeineren Ski- stadion i Lillehammer andre helgen i mars hvert år. Det første rennet i 1993 hadde 1638 påmeldte. Til Ingalåmi i 2000 meldte det seg over 5000 jenter i alle aldre og nå ligger antall deltakere på mellom 3500-4000 spreke jenter.

Kilde: Rolf Kjærnsli